Juoksetko kovempaa – mutta et pääse eteenpäin?

Kun yritys tekee maratonia sprinttivauhdilla

Kuvittele tämä: Johto puuskuttaa, tiimit vipeltävät hiki hatussa ja Slack laulaa kuin karaokebaari perjantai-iltana. Mutta mikään ei tunnu liikkuvan oikeasti eteenpäin. Kasvu matelee, ja tulokset näyttävät siltä kuin joku olisi printannut ne suoraan viime vuosikymmenen Excelistä. Aika usein tässä kohtaa nousee esiin klassinen lausahdus: “Meillä on kyllä hyvä strategia.”

Ai on vai?


Hyvä strategia – vai vaan hyvä uskomus?

“Hyvä strategia” on usein kuin sekoitus vanhaa juhlapukua: Näyttää hyvältä henkarissa, mutta ei enää istu arkeen. Se on dokumentoitu huolella, tietenkin PowerPointiin, ja sen päällä on pölyä enemmän kuin toimitusjohtajan squash-mailassa.

Yrityksissä ei usein ole puutetta strategiasta – vaan strategiasta, jolla on JUJU. Jos mikään ei muutu ja tulokset polkevat, voi olla, että kyseessä ei ole strategian puute, vaan strategian uskomus. Me uskomme siihen, koska se on tuttu. Me uskomme siihen, koska olemme olleet itse sen takana. Me uskomme siihen, koska se toimi aikaisemmin. Ja kuitenkin… mitään ei tapahdu enää.


Tehdään paljon, mutta tehdäänkö oikeita asioita?

Yksi iso oire tästä “liikkeessä mutta ei edistyksessä” -syndroomasta on strateginen ylikunto. Porukka tekee töitä lujempaa, lisää palavereita, lisää raportteja, lisää seurantoja… mutta suuntaa ei ole tarkistettu. Kehitetään vanhaa sen sijaan, että kyseenalaistettaisiin vanha.

Eikä kyse ole huonosta ihmisistä – vaan huonosta suunnasta. Tai oikeammin, suunnasta jota ei ole päivitetty muuttuneen ympäristön mukaan.


Strategian haaste: mukavuusalue = vaaravyöhyke

Usein kuvitellaan, että strategia on hyvä, koska sitä ei kyseenalaisteta. Mutta juuri se onkin vaaran merkki. Jos strategia tuntuu liian helpolta, liian tutulta, liian mukavalta – se on todennäköisesti jo vanhentunut.

Tässä kohtaa kysytään: Koska viimeksi strategianne herätti tunteita? Innostusta? Pientä ahdistustakin? Jos vastaus on “ei aikoihin”, on korkea aika haastaa sitä – sillä kehitys ei tule mukavuusalueelta käsin.


Strateginen laiskuus on ovela piilosyy

Hitaan kasvun piilosyyt ovat juuri näitä. Strateginen laiskuus on yksi niistä. Ei se tarkoita, että ihmiset olisivat laiskoja. Se tarkoittaa, että ajatukset ovat juurtuneet. “Näin me aina toimimme.” “Tämä on meille toiminut ennenkin.” “Meillä on hyvä strategia.”

Näistä ei kuulu ääntä – ja siksi ne ovat vaarallisimpia.


Uskomusten haastaminen on uuden alun alku

Mitä tehdä? Ei tarvitse vielä mullistaa kaikkea. Mutta aloita yhdestä rohkeasta kysymyksestä: Entä jos strategiamme ei olekaan hyvä? Kutsu ihmiset haastamaan ajatuksia. Käytä digitaalisia työkaluja. Kokeile, mitä tekoäly ehdottaa. Päästä introvertitkin ääneen. Ja katso, kun uusi ajattelu alkaa versoa.

Muista: Kone voi ehdottaa. Ihminen päättää.


Lisää tietoa täältä:

Picture of Markus Westerlund

Markus Westerlund

Herättikö blogi ajatuksia? Varaa kokous!

Tule mukaan
matkalle kasvuun!

SeuRAA PARHAITA KÄYTÄNTÖJÄ VIIKOTTAISILLA MINUUTTIVIDEOLLA
Stradigo Oy

Uudenmaankatu 2 C 19
00120 Helsinki

Copyright 2024 – Stradigo

Verkkolaskuosoite

003721208580 OpusCapita
Solutions Oy 0037212085800

Laskut sähköpostilla

markus.westerlund@stradigo.com